Založ si blog

Nebezpečný koronavírus z Číny: Existuje riziko pre Slovensko?

Vo Francúzsku potvrdili v piatok pred polnocou tretí prípad nákazy novým koronavírusom, ktorým sa v Číne infikovali už stovky ľudí a rozšíril sa aj do iných krajín. Ide o prvé potvrdené prípady v Európe.

Prípady ochorení hlásili okrem iného v Thajsku, Japonsku, Južnej Kórei, na Taiwane a v USA, kde v piatok potvrdili 60-ročnú ženu ako druhú pacientku na území Spojených štátov nakazenú novým vírusom.

Najväčšie riziko je teraz spojené s oslavami Nového čínskeho roku. Asi 7 miliónov ľudí sa chystá, že z Číny odletí do štyroch stoviek miest v stovke štátov po celom svete.

Jeden nakazený super prenášač by tak mohol ohroziť množstvo ľudí a spôsobiť rýchlejšie šírenie ochorenia.

Na koronavírus upozorňuje aj slovenská diplomacia. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí pripomenulo tiež, že aj v Thajsku prijali sprísnené preventívne a hygienické opatrenia.

Na letiskách, ktoré obsluhujú priame lety z čínskeho Wu-chanu: Suvarnabhumi, Don Mueang, Phuket a Chiang Mai a na letiskách s charterovými letmi z danej oblasti.

Naše veľvyslanectvo v Bangkoku vyzýva Slovákov aby pred a počas cesty do kráľovstva sledovali tamojšie informácie o situácii.

Čo je to koronavírus

Ide o skupinu vírusov, ktoré sa objavujú u mnohých druhov zvierat. Najčastejšie u tiav a netopierov.

Výnimočne sa môžu zmeniť a zmutovať a potom sú schopné prenášať sa aj na človeka aj medzi ľuďmi. Koronavírusov je veľké množstvo. V poslednej dobe sa objavili epidémie vírusov SARS a MERS.

Kde a kedy sa táto podoba vírusu objavila?

Označovaný ako „nový koronavírus“ alebo nCov, prípadne tiež ako vuchanský koronavírus, sa objavil prvýkrát v polovici decembra 2019 v čínskej provincii Chu-pej, kde sa nachádza 11-miliónové mesto Wu-Chan.

Vírus sa na človeka preniesol prvýkrát zo zvierat. Za epidémiou SARS mohol prenos šelmy cibetky, za MERS zasa prenos z tiav. Väčšina prvých prípadoch nového koronavírusu je spojená s veľkým trhom vo Wu-chane. Predávajú sa tam živé a mŕtve zvieratá a morské plody.

Ako sa prenáša?

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb uviedlo, že zatiaľ nie je jasné, ako ľahko sa vírus medzi ľuďmi prenáša. Vedci zatiaľ nepopísali mechanizmus prenosu.

SARS a MERS sa prenášajú najmä kvapôčkovou infekciou do nosa a pľúc. Nejde o rozptýlenie vírusu priamo vzduchom. Vo všeobecnosti sa mechanizmus prenosu z človeka na človeka podobá na šírenie chrípky.

Prvé analýzy hovoria, že wuchanský vírus sa preniesol z hadov a netopierov.

Ako sa šíri riziko nákazy

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča, aby ľudia dodržiavali štandardné pravidlá, ktorými sa znižuje pravdepodobnosť prenosu infekčných chorôb.

V Číne to znamená vyhnúť sa zlej tepelne upravenému mäsu pochádzajúcemu najmä z trhov.

Dôležité je zachovávať základnú hygienu, ako je umývanie rúk. Ľudia by s mali tiež obmedziť kontakty s osobami, u ktorých sa prejavujú symptómy ochorenia. Najmä kýchanie a kašlanie.

Americké úrady varovali, že ľudia cestujúci do USA z Wu-chanu ba sa mali:

  • vyhnúť kontaktu s chorými osobami
  • vyhnúť sa zvieratám, trhom so zvieracími produktami
  • necestovať chorí
  • obmedziť kontakt s ostatnými ľuďmi
  • zakrývať si pri kašľaní a kýchaní ústa vreckovkou, nie rukou
  • umývať si ruky mydlom a vodou najmenej 20 sekúnd

 

Aké sú príznaky ochorení a kedy sa prejavia?

Medzi typické príznaky infekcia patrí dýchacie problémy, horúčka a kašeľ.

Vedci zatiaľ neupresnili, ako rýchlo po nákaze sa tieto symptómy prejavujú. Zistia to až po podrobnejšej analýze ochorení.

Je účinné preventívne očkovanie?

Ani očkovanie ani liečba priamo proti tomuto vírus neexistuje. Keďže ide o vírusové ochorenie, antibiotiká proti nemu neúčinkujú.

WHO ale upokojuje, že sa dá liečiť množstvo symptómov tejto choroby. Liečba je vždy individuálna a vychádza z konkrétnych pacientových potrieb. Podľa WHO je pomoc vysoko účinná.

Kde vírus zaznamenali?

Okrem Číny bol nový typ koronavírusu, ktorý spôsobuje pľúcne ochorenie, zistený v ojedinelých prípadoch tiež v USA, Thajsku, Juhokórejskej republike, Japonsku a na Tchaj-wanu a to už osôb ktoré pricestovali Číny.

Prvé prípady infekcie novým typom koronavírusu zaznamenali v stredu tiež Hongkong a Macao, ktoré sú mimoriadnymi správnymi oblasťami Číny.

Čo chce vlastne Boris Kollár? Matovič bude mať čo robiť, aby koalíciu ukočíroval

07.03.2020

Od bytov, nominantov po medvede a zahraničnú politiku Že so stranou Borisa Kollára budú problémy, sa predpokladalo ešte v predvolebnej kampani, keď bol často označovaný za potenciálneho spojenca smeráckej vládnej koalície. Už prvé rokovania novej koalície ukázali, že jeho strana sa svojich cieľov len tak ľahko nevzdá. A začal sa vynárať jeden problém za druhým. Najprv [...]

SaS kritizuje, že VšZP už nemusí hlásiť podpisovanie zmlúv rezortu

06.03.2020

Predstavitelia strany SaS kritizujú rozhodnutie odchádzajúceho premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) povereného riadením Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Pellegrini mal zrušiť príkaz, podľa ktorého mala Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) hlásiť ministerstvu všetky podpísané zmluvy v sume vyššej ako 50.000 eur. Analytici MZ SR vyhodnocovali, či ide o oprávnené [...]

Štrajk autodopravcov bude pokračovať. ..

21.01.2020

Na zľavách z mýta sa autodopravcovia a Ministerstvo dopravy a výstavby nedohodli. Po rokovaniach to oznámil Peter Varga, generálny riaditeľ sekcie cestnej dopravy a pozemných komunikácií na Ministerstve dopravy. To autodopravcom predložilo dve alternatívy zliav z mýta. Tá prvá údajne takmer na 100 % kopírovala návrh ČESMAD-u. „Na konci roka by sa malo spočítať, do [...]

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Patrik Hazucha

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 34882x
Priemerná čítanosť článkov: 2907x

Autor blogu

Kategórie