Založ si blog

SaS kritizuje, že VšZP už nemusí hlásiť podpisovanie zmlúv rezortu

Predstavitelia strany SaS kritizujú rozhodnutie odchádzajúceho premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) povereného riadením Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Pellegrini mal zrušiť príkaz, podľa ktorého mala Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) hlásiť ministerstvu všetky podpísané zmluvy v sume vyššej ako 50.000 eur. Analytici MZ SR vyhodnocovali, či ide o oprávnené zmluvy, výhodné pre spoločnosť.
Príkaz vydaný ministerkou Andreou Kalavskou (nominantka Smeru-SD) bol účinný od 1. októbra 2018. „Dozvedeli sme sa, že 30. januára zastupujúci minister Pellegrini tento príkaz zrušil. Je to veľmi zvláštne,“ povedala poslankyňa SaS Jana Cigániková na piatkovej tlačovej besede. Uviedla, že ona i ďalší ľudia navyše emailom dostali informáciu od bývalého zamestnanca o tom, že sa pripravuje nevýhodná zmluva, podľa ktorej by VšZP mala presunúť svoj majetok súkromnej firme, ktorá jej ho následne má prenajímať naspäť. Generálna riaditeľka VšZP Ľubica Hlinková o tom podľa Cigánikovej vôbec nevedela. Situáciu má skontrolovať.
Predstavitelia SaS poukázali na to, že po zrušení príkazu MZ SR hrozí štátu viac pokusov o uzatvorenie nevýhodných zmlúv a môže sa stať, že VšZP podpíše aj zmluvy, na ktoré nemá finančné krytie, na čo doplatia poistenci.
„Vyzývame zastupujúceho ministra zdravotníctva Petra Pellegriniho, aby pôvodný príkaz nerušil,“ hovorí člen zdravotníckeho tímu SaS Martin Barto. Nová vláda podľa Barta uskutoční vo VšZP audit zmlúv a pokúsi sa zrušiť tie nevýhodné. Za podpísanie nevýhodných zmlúv má vyvodiť osobnú zodpovednosť konkrétnych úradníkov.
VšZP vo svojom stanovisku dôrazne odmieta, že by sa účelovo znižovala kontrola jej zmlúv. „Schvaľovanie zmlúv vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) podlieha striktným pravidlám a bez ich poznania nie je možné sa relevantne vyjadrovať k transparentnosti celého procesu,“ reaguje Slávka Gáborová z referátu komunikácie VšZP. Súčasné vedenie malo urobiť podľa ich stanoviska niekoľko zásadných zmien. Poisťovňa zároveň pripomína, že sa ako jediná aktívne hlási k Hodnote za peniaze.
„Kontrola narábania s financiami sa vo VšZP pod mojím vedením sprísnila,“ vyhlásila Ľubica Hlinková. „Je mojou osobnou prioritou, aby všetky procesy boli transparentné. Radi sa zúčastnime na akejkoľvek odbornej a vecnej diskusii, ale odmietame spochybňovanie našej činnosti len na základe špekulatívnych tvrdení,“ zdôraznila.

Čo chce vlastne Boris Kollár? Matovič bude mať čo robiť, aby koalíciu ukočíroval

07.03.2020

Od bytov, nominantov po medvede a zahraničnú politiku Že so stranou Borisa Kollára budú problémy, sa predpokladalo ešte v predvolebnej kampani, keď bol často označovaný za potenciálneho spojenca smeráckej vládnej koalície. Už prvé rokovania novej koalície ukázali, že jeho strana sa svojich cieľov len tak ľahko nevzdá. A začal sa vynárať jeden problém za druhým. Najprv [...]

Nebezpečný koronavírus z Číny: Existuje riziko pre Slovensko?

25.01.2020

Vo Francúzsku potvrdili v piatok pred polnocou tretí prípad nákazy novým koronavírusom, ktorým sa v Číne infikovali už stovky ľudí a rozšíril sa aj do iných krajín. Ide o prvé potvrdené prípady v Európe. Prípady ochorení hlásili okrem iného v Thajsku, Japonsku, Južnej Kórei, na Taiwane a v USA, kde v piatok potvrdili 60-ročnú ženu ako druhú pacientku na území [...]

Štrajk autodopravcov bude pokračovať. ..

21.01.2020

Na zľavách z mýta sa autodopravcovia a Ministerstvo dopravy a výstavby nedohodli. Po rokovaniach to oznámil Peter Varga, generálny riaditeľ sekcie cestnej dopravy a pozemných komunikácií na Ministerstve dopravy. To autodopravcom predložilo dve alternatívy zliav z mýta. Tá prvá údajne takmer na 100 % kopírovala návrh ČESMAD-u. „Na konci roka by sa malo spočítať, do [...]

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Patrik Hazucha

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 34927x
Priemerná čítanosť článkov: 2911x

Autor blogu

Kategórie