Založ si blog

Môžu média zmeniť charakter človeka ?

Televízia, internet, rádio,… To sú oni? Prostriedky masovej komunikácie, ktoré zbližujú ľudí z celého sveta?

Áno. Vďaka nim sa aktuálne informácie dostanú i do najvzdialenejších kútov Zeme v rekordnom čase. Už dávno upadla do zabudnutia doba, kedy najspoľahlivejšími doručovateľmi správ boli poštové holuby či rýchli poslovia na koňoch. Píše sa 21. storočie a ja som presvedčená, že médiá tvoria neoddeliteľnú súčasť nášho každodenného života.
A akú moc nad nami majú?

Najväčšej popularite sa, podľa môjho názoru, teší televízia. Veď kto by jej odolal? Malí i veľkí sa denne usádzajú do pohodlných kresiel svojich obývačiek s ovládačom v ruke za jediným cieľom.

Akým? Aspoň na chvíľu vypnúť, nemyslieť na problémy všedného života a nechať svoju myseľ unášať sa na vlnách televízneho programu. A tak sú chtiac-nechtiac vystavení jej vplyvu.
Je dobrý alebo zlý?

Za najľahšie ovplyvniteľných považujem našich najmenších, deti. Preto si myslím, že je veľmi dôležité, hlavne v tomto veku, keď sa formuje ich charakter, aby rodičia kontrolovali, čo ich ratolesti vlastne pozerajú. Ale v tejto uponáhľanej dobe si len máloktorí nájdu na to čas. Ani sa nečudujem, že dnešná mládež sa stáva čoraz drzejšou a agresívnejšou podľa vzoru hrdinov ich obľúbených seriálov.

Magickému vábeniu čarovnej skrinky neodolajú ani dospelí.

Ženy sú schopné nechať celú domácnosť hore nohami, len aby nepremeškali ani jedinú časť milovanej telenovely. Vcítiac sa do kože hlavnej predstavitľky častokrát nepostrehnú záverečnú zvučku, ktorá má byť signálom pre návrat do reality. Od svojich manželov žiadajú romantické prejavy lásky. Myslím si, že i to je jednou z príčin manželských hádok.

A čo muži? Sú voči kúzlu televízie imúnni?
I keď, podľa môjho názoru, trávia v spomínaných kreslách najviac času, dokážu po vypnutí televízora zabudnúť, že len pred desiatimi minútami spolu s Jamesom Bondom zachraňovali svet.

Horúcou novinkou medzi médiami, ktorá pomaly, ale isto, získava skalných priaznivcov na celom svete, je internet.
Nekonečná studňa informácií, bezproblémová komunikácia s kýmkoľvek, kedykoľvek a kdekoľvek, možnosť nákupu či vybavenia bankových transakcií. Práve v tom vidím jeho veľký prínos pre nás všetkých. No obávam sa, že o pár rokov, keď sa natrvalo usadí v našich domácnostiach, ľudia nebudú chcieť opúšťať pohodlie svojich domovov.

A prečo aj? Veď jedným kliknutím myšou vybavia to, čo im zvyčajne zaberie niekoľko hodín.
A je internet atraktívny aj pre mladých ľudí? Samozrejme. Za najväčšie lákadlo považujem stránky určené na komunikáciu, na ktorých si môžete „pokecať! So svojimi rovesníkmi.
Nehrozí však, že stratíme záujem o živé rozhovory? Ja verím, že nie. Dúfam, že nielen pre mňa by monitor počítača bol chabou náhradou za priamy pohľad do ľudských oči.

Médiá zmenili svet a snažia sa zmeniť aj nás.

A darí sa im to ? Na túto otázku si už musíte odpoveď sami…

Tag:

Čo chce vlastne Boris Kollár? Matovič bude mať čo robiť, aby koalíciu ukočíroval

07.03.2020

Od bytov, nominantov po medvede a zahraničnú politiku Že so stranou Borisa Kollára budú problémy, sa predpokladalo ešte v predvolebnej kampani, keď bol často označovaný za potenciálneho spojenca smeráckej vládnej koalície. Už prvé rokovania novej koalície ukázali, že jeho strana sa svojich cieľov len tak ľahko nevzdá. A začal sa vynárať jeden problém za druhým. Najprv [...]

SaS kritizuje, že VšZP už nemusí hlásiť podpisovanie zmlúv rezortu

06.03.2020

Predstavitelia strany SaS kritizujú rozhodnutie odchádzajúceho premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) povereného riadením Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Pellegrini mal zrušiť príkaz, podľa ktorého mala Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) hlásiť ministerstvu všetky podpísané zmluvy v sume vyššej ako 50.000 eur. Analytici MZ SR vyhodnocovali, či ide o oprávnené [...]

Nebezpečný koronavírus z Číny: Existuje riziko pre Slovensko?

25.01.2020

Vo Francúzsku potvrdili v piatok pred polnocou tretí prípad nákazy novým koronavírusom, ktorým sa v Číne infikovali už stovky ľudí a rozšíril sa aj do iných krajín. Ide o prvé potvrdené prípady v Európe. Prípady ochorení hlásili okrem iného v Thajsku, Japonsku, Južnej Kórei, na Taiwane a v USA, kde v piatok potvrdili 60-ročnú ženu ako druhú pacientku na území [...]

zima, sneh, Chorvátsko, dedina, potok, rieka

Slnko vystriedal sneh. Teploty v Chorvátsku klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov

16.04.2024 23:46

Severné Chorvátsko zaznamenalo veľký teplotný pokles a sneženie, pričom v pondelok tam dosahovali teploty 28 stupňov Celzia.

trump, súd

Do procesu s Trumpom v kauze platieb pornoherečke vybrali šesť porotcov

16.04.2024 23:08

Celkovo by mohol výber poroty trvať týždeň. Desiatky potenciálnych porotcov totiž vyjadrili pochybnosti ohľadom svojej schopnosti zachovať si v procese nestrannosť.

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Patrik Hazucha

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 34989x
Priemerná čítanosť článkov: 2916x

Autor blogu

Kategórie